Onzekere toekomst voor Oostendse watersporters

Oostende 14/08/’19:  Zaterdag 10 augustus herinneren we ons als een stormachtig weekend. Een stormdepressie die ten noorden van onze kust trok was de oorzaak van een sterk windveld. Oostende had die dag een aantal stevige windvlagen te verwerken. Rukwinden tot 100 km/uur werden opgemeten. Het zijn die rukwinden die zorgden voor een onzekere toekomst voor de werking van de Oostendse roeiclub, KRNSO.
Een grote kar waar 10 boten op rusten is de speelbal geworden van de wind, met alle gevolgen van dien. De wind was uitzonderlijk sterk, zelfs de remmen van de meer dan 250 kg wegende kar konden de kracht niet weerstaan.
De kar werd richting de trappen geduwd, die toegang geven tot het water, om zo op het ponton te belanden. Alle 10 boten zijn onherroepelijk beschadigd.
Een expert kwam de schade opmeten, zijn oordeel was bikkelhard: de schade is te groot om te herstellen.
De beschadigde boten zijn jeugdskiffs, deze worden gebruikt voor trainingen en wedstrijden van onze jeugd.  Dit voorval brengt onze jeugdwerking in gedrang. Er zit niet anders op dan nieuw materiaal aan te kopen, een offerte bracht ons het gevreesde nieuws: 30.000 euro.
Een bedrag die we als club onmogelijk kunnen ophoesten, de reserves van de club werden gebruikt voor het nieuwe clubgebouw, mede gefinancierd door de Stad Oostende, dat in juni 2016 werd ingehuldigd.
Alle leden zijn erg aangeslagen van dit voorval!
Tegelijkertijd zien we ook een ongelofelijke veerkracht bij alle leden. Koppen worden bijeen gestoken, initiatieven bedacht, acties op touw gezet en links en rechts worden mecenassen gezocht om het grote bedrag bijeen te sprokkelen. Ook een heus fundraisingproject wordt in de week van 19 augustus gelanceerd.
In de marge van dit voorval komt ook de voorbereiding van Marlon Colpaert op de komende Olympische spelen in het gedrang. Marlon staat op de B-Gold lijst van Sport Vlaanderen en staat als  reserve om onze Belgische kleuren te verdedigen in Tokyo.
Hiervoor heeft de jonge twintiger de komende maanden een perfecte voorbereiding nodig, en ook dit kost handen vol geld. Voor een nieuwe wedstrijdboot mag men rekenen op +/- 11.000 euro.
Geld die in normale omstandigheden door de club wordt voorzien…
Ook hier wordt met man en macht naar een oplossing gezocht om dit te coveren.

KRNSO nodigt de pers en alle leden uit op een persvoorstelling in aanwezigheid van Bart Plasschaert, schepen van sport.
Deze gaat door op vrijdag 23 augustus om 17uur.
De schade wordt er voorgesteld, alsook de foto’s van het incident.